Printer Friendly Version Ambasador Goran Aleksić se susreo u Rimu sa poslanikom Evropskog parlamenta Markom Dreostom @ 26 November 2021 03:48 PM

17. novembar 2021. godine

Ambasador Republike Srbije u Rimu Goran Aleksić sastao se italijanskim poslanikom Evropskog parlamenta Markom Dreostom, koji obavlja funkciju zamenika člana delegacije Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje sa R. Srbijom u Evropskom parlamentu.

Tom prilikom ambasador Aleksić je informisao poslanika Dreosta o aktuelnoj fazi pristupnih pregovora RS sa Evropskom unijom, kao i o ključnim reformskim aktivnostima i planovima Vlade Republike Srbije za naredni period. Istakao je značaj koji R.Srbija pridaje daljem ubrzanju evropskog puta kroz otvaranje pregovaračkih klastera, u skladu sa ostvarenim napretkom, koji je prepoznat i u najnovijem izveštaju Evropske komisije. Izrazio je zahvalnost Italiji koja, kao priatelj proširenja, pruža podršku i aktivno se zalaže na svim nivoima za napredak RS i čitavog regiona.

Poslanik Marko Dreosto je podvukao stratešku važnost regiona Zapadnog Balkana i značaj njegovog priključenja EU. Izrazio je podršku evropskim integracijama Republike Srbije i spremnost da se na tom planu nastavi saradnja. Sagovornici su razmenili mišljenja o regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu i aktuelnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.