Printer Friendly Version Посета Епископа аустријско–швајцарског и италијанско–малтешког г. Андреја Риму @ 14 December 2021 10:40 AM

 

                        

На празник Ваведења Пресвете Богородице у Риму, у суботу 4. децембра Његово Преосвештенство Епископ аустријско–швајцарски и италијанско–малтешки г. Андреј служио је вечерње, а у недељу 5. децембра Свету Архијерејску литургију, заједно са парохом Душаном Ђукановићем из Удина, задуженим за мисионарску парохију Светог Саве у Риму, протођаконом  Иваном Толићем из Женеве и студентима докторских студија на овдашњим теолошким факултетима.

Верници СПЦ са конзуларног подручја Амбасаде окупили су се по први пут у храму Св. Филипа при центру Алети, који је Мисионарској парохији Светога Саве у Риму стављен на располагање као стално богослужбено место. Храм се налази у улици Виа Сфорца 16, у непосредној близини историјске Богородичине Базилике у центру Рима.
Током службе Епископ аустријско–швајцарски и италијанско–малтешки г. Андреј захвалио се амбасадору Горану Алексићу на свесрдној подршци у неговању духовног идентитета наших грађана у Италији, који је један од важних фактора у очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре. Владика Андреј се обратио окупљеним верницима говорећи им о значају чувања православне духовности и српског идентитета нашег народа у државама у којима живи српска дијаспора.

Овом приликом Његово Преосвештенство г. Андреј захвалио се присутном представнику духовне заједнице Алети, велечасном монсињору Милану Жусту, који је према одобрењу кардинала Анђела Де Донатиса ставио на располагање Капелу цркве San Filippo Neri all’Esquilino ради богослужбених потреба Српске православне цркве и њених верника у Риму.
Заинтересовани грађани Републике Србије са конзуларног подручја Амбасаде о наредним богослужењима могу да се обавесте на Фејсбук страници Мисионарске парохије Светог Саве у Риму