Printer Friendly Version IZBORI 3. APRILA 2022.g. - OSTVARIVANJE BIRAČKOG PRAVA NA MALTI @ 21 February 2022 02:28 PM

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je doneo odliku o raspisivanju izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, koji će biti održani 3. aprila 2022. godine. Istog dana biće održani i predsednički izbori koje je raspisao predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić. 

Punoletni državljani R. Srbije, koji privremeno borave ili imaju regulisano boravište na Malti, mogu najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska, odnosno do ponoći 12. marta 2022. godine, da podnesu zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.

Zahtev se može podneti najkasnije do ponoći 12. marta 2022. godine, lično u prostorijama Kancelarije R.Srbije u Valeti (utorkom, četvrtkom i petkom od 10 do 14 časova), poštom ili elektronskim putem (mejlom). Uz zahtev (uredno popunjen i potpisan) je potrebno priložiti kopiju važećeg ličnog dokumenta izdatog od nadležnog organa R. Srbije (prva strana pasoša ili obe strane lične karte). Molimo da zahtev za glasanje podnesete blagovremeno.

U inostranstvu mogu glasati birači koji su u R. Srbiji upisani u jedinstveni birački spisak. Uvid u jedinstveni birački spisak, radi provere upisa, može se izvršiti na linku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave: http://upit.birackispisak.gov.rs/

Ukoliko je lice upisano u Jedinstveni birački spisak podnosi kopiju važećeg ličnog dokumenta i Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu:
- Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu

Ukoliko lice nije upisano u Jedinstveni birački spisak, istovremeno sa važećim ličnim dokumentom i zahtevom za prijavu glasanja u inostranstvu, treba da podnese i zahtev za upis u jedinstveni birački spisak:
- Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji
- Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu

NAPOMINJEMO DA JE, SHODNO PROPISIMA, NEOPHODNO PODNETI NOVU PRIJAVU ZA GLASANjE, BEZ OBZIRA DA LI JE BIRAČ PRETHODNO PODNOSIO ZAHTEV ZA GLASANjE U INOSTRANSTVU.

Valeta: Europa Centre, Level 3, Office 18/a, Triq Sant` Anna 58, Floriana, FRN,1400 Malta
E-mail:  srb.office.valletta@gmail.com