Printer Friendly Version IZBORI 3. APRILA 2022.godine - OSTVARIVANJE BIRAČKOG PRAVA U AMBASADI R.SRBIJE U RIMU @ 21 February 2022 02:31 PM

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je doneo odliku o raspisivanju izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, koji će biti održani 3. aprila 2022. godine. Istog dana biće održani i predsednički izbori koje je raspisao predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić.

Punoletni državljani R. Srbije, koji privremeno borave ili imaju regulisano boravište na jurisdikcionom području Ambasade R. Srbije u Rimu (Regije Toskana, Marke, Umbrija, Lacio, Abruco, Molize, Kampanja, Pulja, Bazilikata, Kalabrija, Sicilija, Sardinija), mogu preko Ambasade u Rimu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska, odnosno do ponoći 12. marta 2022. godine, da podnesu zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima u inostranstvu.

Zahtev se može podneti najkasnije do ponoći 12. marta 2022. godine, lično u prostorijama Ambasade (svakog radnog dana od 9,00 do 12,00 časova), poštom ili elektronskim putem (mejlom). Uz zahtev (uredno popunjen i potpisan) je potrebno priložiti kopiju važećeg ličnog dokumenta izdatog od nadležnog organa R. Srbije (prva strana pasoša ili obe strane lične karte). Molimo da zahtev za glasanje podnesete blagovremeno.

U inostranstvu mogu glasati birači koji su u R. Srbiji upisani u jedinstveni birački spisak. Uvid u jedinstveni birački spisak, radi provere upisa, može se izvršiti na linku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave: http://upit.birackispisak.gov.rs/

Ukoliko je lice upisano u Jedinstveni birački spisak podnosi kopiju važećeg ličnog dokumenta i Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu:
- Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu

Ukoliko lice nije upisano u Jedinstveni birački spisak, istovremeno sa važećim ličnim dokumentom i zahtevom za prijavu glasanja u inostranstvu, treba da podnese i zahtev za upis u jedinstveni birački spisak:
- Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji
- Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu

NAPOMINJEMO DA JE, SHODNO PROPISIMA, NEOPHODNO PODNETI NOVU PRIJAVU ZA GLASANjE, BEZ OBZIRA DA LI JE BIRAČ PRETHODNO PODNOSIO ZAHTEV ZA GLASANjE U INOSTRANSTVU.

RIM  -  Ambasciata della Repubblica di Serbia, Via dei Monti Parioli 20, 00197 Roma
E-mail: ljubomir.merdovic@mfa.rs