Printer Friendly Version Selaković razgovarao sa šefom diplomatije Italije @ 4 April 2022 03:21 PM

04. april 2022.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas telefonom sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Luiđijem Di Majom.

Ministar Selaković je izrazio zadovoljstvo nivoom ukupnih odnosa dveju zemalja, istakavši da oni konstantno napreduju zahvaljujući Sporazumu o strateškom partnerstvu iz 2009. godine.

Selaković je poručio da u narednom periodu očekujemo posetu ministra Di Maja Beogradu, napomenuvši da je to dobar momenat i za održavanje poslovnog foruma.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, šef srpske diplomatije ukazao je da je Italija jedan od vodećih privrednih partnera Srbije, navodeći da je ona naš treći spoljnotrgovinski partner i drugo najveće izvozno tržište, ali i da spada među deset najvećih stranih investitora.

Šef srpske diplomatije podvukao je da je veoma značajno što se Italija zalaže za proces proširenja EU, i, u tom smislu, zahvalio na kontinuiranoj i snažnoj podršci evropskom putu Srbije.

Selaković je informisao sagovornika o situaciji na Kosovu i Metohjiji i položaju srpskog naroda u pokrajini. Ovom prilikom naglasio je da veoma cenimo doprinos koji Italija pruža bezbednosti i stabilnosti na Kosovu i Metohiji i u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

Sagovornici su se osvrnuli i na situaciju u regionu i na istoku Evrope, a Selaković naglasio da je Srbija posvećena miru i stabilnosti.

Ministar Di Majo čestitao je ministru Selakoviću na ostvarenim rezultatima predsednika Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke na jučerašnjim izborima.