Printer Friendly Version Italija nastavlja da pruža podršku Srbiji na evropskom putu @ 18 July 2022 10:36 AM

Beograd, 13. jul 2022.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa novoimenovanim ambasadorom Italije u Srbiji Lukom Gorijem o bilateralnim odnosima, ekonomskoj i privrednoj saradnji i podršci te zemlje evrointegracijama Srbije i Zapadnom Balkanu.

Brnabić je ambasadoru Goriju poželela puno uspeha u novom mandatu, istakavši da postoje veliki potencijali za dodatnu saradnju u oblastima informacionih tehnologija, veštačke inteligencije, biotehnologije i energetske i zelene tranzicije.

Prema njenim rečima, Srbija će nastaviti da sprovodi reforme, posebno u oblasti vladavine prava, pravosuđa i medija.

Ona je, govoreći o procesu evropskih integracija, istakla da punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta naše zemlje.

U tom kontekstu, bilo bi od izuzetne važnosti da Srbija u decembru otvori Klaster 3, rekla je predsednica Vlade.

Kada je u pitanju ekonomska saradnja, kako je istakla, Italija je među najvećim investitorima u Srbiji, što potvrđuje i činjenica da kompanije iz te zemlje zapošljavaju oko 50.000 naših građana.

Ambasador Italije je zahvalio na dobrodošlici i dodao da će njegova zemlja nastaviti da pruža podršku Srbiji na evropskom putu, a on lično nastojati da dosadašnju saradnju podigne na viši nivo i da već ima određene ideje za nove projekte.

Izvor/Foto: www.srbija.gov.rs