Printer Friendly Version Посета Селимира Радуловића, управника Библиотеке Матице српске Риму од 5. до 7. октобра 2022. године @ 17 October 2022 11:56 AM

Нашем познатом песнику и управнику Библиотеке Матице српске из Новог Сада Селимиру Радуловићу, у Риму је уручена награда „Ћита дел Галатео - Антонио де Ферарис” у категорији за изврсност, која се додељује домаћим и иностраним песницима. Реч је о међународној награди која се већ девети пут додељује у различитим категоријама стваралаштва, под покровитељством Друштва Данте Алигијери.

Амбасадор Горан Алексић се овим поводом састао са Селимиром Радуловићем којем је честитао на добијеном признању, а током састанка разговарано је о организацији манифестације Дана Матице српске у Риму и унапређењу промоције наше културе у Италији. Приликом сусрета, С.Радуловић уручио је Амбасади вредан поклон, Речник српског језика у најновијем издању Матице српске. 

У част управника Библиотеке Матице српске С.Радуловића, Амбасада је организовала посету Универзитету Сапијенца у Риму, где је уприличен састанак са проф. Камилом Миљо, директорком Одсека за европске, америчке и интеркултуралне студије, проф. Луком Ваљо доцентом на Катедри за јужнословенске језике и књижевност и Јеленом Брборић, лектором за српски језик.

С.Радуловић је посетио и Библиотеку савремених страних језика и књижевности, где је уручио вредну донацију, ново, тринаесто, коло едиције Десет векова српске књижевности, Антологија Златни век српског песништва, у издању Матице српске и најновије издање своје књиге песама „О дукату с лицем старца“. Током сусрета разговарано је о јачању сарадње између институција културе, ради унапређења наставе српског језика на Универзитету Сапијенца.

Сусрет Селимира Радуловића са студентима и наставницима на Катедри за јужнословенске језике и књижевности Факултета за филозофију и књижевност, где се одвија настава српског језика и књижевности.