Printer Friendly Version Сарадња Србије и Италије у области кинематографије @ 17 October 2022 04:32 PM

У оквиру Међународног филмског фестивала у Риму, 16. октобра 2022. године одржан је догађај посвећен представљању могућности за унапређења сарадње у области филмске индустрије и копродукције између Р. Србије и Р. Италије. На панелу су учествовали амбасадор Р.Србије у Риму Г. Алексић, посебни саветник министра културе и информисања Раде Војновић, председник Филмског центра Србије Гордан Матић, организатор Италијанско-српског фестивала у Београду Габријела Карлучи, председник Mktg. & Comm. (lervolino Studios) Петар Нали, председник Филмске комисије регије Лацио Лучано Совена и Мирољуб Вучковић из Филмског центра Србије. Амб. Алексић је издвојио значајну инвестицију у филмској индустрији која је реализована кроз отварање филмског студија Iervolino у Србији и интерес да се у најскорије време са Р. Италијом закључи нови билатерални споразум о сарадњи у области кинематографске уметности и копродукције. 

Посебни саветник МКИ РС Р. Војновић детаљно је представио могућности које стоје на располагању страним мањинским продукцијама у погледу субвенција и различитих видова подстицајних мера. Истакао је да је у периоду од 2016. до 2022. издвојено 53,31 милион евра, за 286 пројеката, док је само у текућој години, до јула месеца, одобрено 29 пројеката у вредности од 14,49 милиона евра. 

 

   

Лучано Совена из Филмског центра Лација пренео је да већ осам година активан Фонд за копродукције регије Лацијо, који располаже годишњим буџетом од 10 милиона евра. Оценио је да Србија представља значајног партнера са Балкана који у будућности може заузимати још  важније место. Догађај  био прилика за успостављање директних контаката између заинтересованих италијанских продуцентских кућа са представницима Министарства културе и информисања Р.Србије и Филмског Центра Србије.