Printer Friendly Version Е-Управа – нове могућности коришћења услуга портала @ 1 February 2023 01:26 PM

Регистровање корисника портала и издавање параметара за апликацију за електронску идентификацију (Consent ID)

Амбасада Р. Србије у Риму ће од 01. фебруара 2023.г. почети са бесплатним издавањем параметара и QR кода за мобилну апликацију Consent ID, као и са пружањем услуге регистрације корисника портала еУправе, у складу са Протоколом о сарадњи у области електронске идентификације и пружања услуга од поверења, потписаним између Министарства спољних послова и Министарства информисања и телекомуникација Р. Србије.
За издавање параметара и QR кода и регистрацију корисника, обавезно је лично присуство.
Параметри се издају држављанима Р. Србије, старијим од 16 година, који имају важећи идентификациони документ (пасош или лична карта), а могу се издати и страном држављанину, уколико има привремени боравак или стално настањење у Р. Србији, односно, поседује евиденцијски број странца (ЕБС), који издаје МУП Р. Србије. Поред наведеног странка мора да поседује e-mail адресу и мобилни телефон/таблет са Android/iOS оперативним системом.
Апликација ConsentID служи кориснику да се на сигуран и поуздан начин пријави на портал еУправе. Корисници који на овај начин приступају порталу еУправе имају могућност да користе све електронске услуге које пружа портал (online потписивање документа, плаћање пореза, подношење захтева за издавање извода из матичних књига и добијање истих у електронском облику и др).
Са детаљима у вези са апликацијом Consent ID и Упутством за инсталирање и активирање исте, можете се упознати преко следећег линка: https://euprava.gov.rs/prijava-eID