Printer Friendly Version Светосавска академија у Амбасади Републике Србије у Риму @ 3 February 2023 03:37 PM

 

У Амбасади Р. Србије у Риму 27. јануара је одржана Светосавска академија, у организацији Црквеног одбора мисионарске парохије Св. Сава у Риму, у сарадњи са овом Амбасадом и Амбасадом Р. Србије при Светој Столици и Сувереном Малтешком реду, у оквиру које су сопран Стефанија Хрле Ајело, виолинисткиња доц. проф. Снежана Тинтор Фаваца и пијанисткиња Мартина Дуковска одржале концерт. Поред преко 100 званица, дипломата и службеника обе Амбасаде, на челу са амбасадорима Г. Алексићем и С. Аврамовићем, Академији су присуствовали и представници Папског савета задуженог за промоцију јединства хришћанa, подсекретар монсињор А. Палмиери и отац Јаромир Задрапа, са којима је Парохија сарађивала у поступку регистрације, али и везано за друга питања од значаја за црквени живот СПЦ у Риму.

Испред организатора, присутне је поздравио председник Црквеног одбора Иван Плавшић, докторант теологије, који се у уводном делу укратко осврнуо на улогу Св. Саве за духовност, описмењавање и очување националног идентитета, а потом обавестио о регистрацији мисионарске парохије Св. Сава у Риму у децембру прошле године, захваливши на помоћи и сарадњи Папском савету задуженом за промоцију хришћанског јединства и духовном центру Алети.
У поздравној речи амбасадор Горан Алексић је, у име обе Амбасаде, захвалио присутнима на доласку и свечано отворио Светосавску академију, осврнувши се на значај светосавских вредности дубоко укорењених у српску историју и развој, као и на улогу Св. Сава у духовном и световном животу Србије, као светитеља, оснивача српске аутокефалне цркве и првог Архиепископа, успешног дипломату, просветитеља, писац, оснивача школа и болница. Том приликом је позвао присутне да, уколико до сада нису, пријаве своју децу за похађање online допунске школе на српском језику.
У наставку вечери приређен је концерт, који је почео интонирањем химне Боже правде и химне Св. Саве, након чега су изведене светосавске песме и дела српске духовне музике. Приредба је завршена извођењем Тропара Св. Сави, након чега је отац Роман извршио обред освећења кољива и славског колача, а потом је приређено послужење. Свечаности су, такође, присуствовали представници православних манастира из Калабрије, архимандрит Теодорето и монах Нило, игуман Новог манастира Св. Јована Теристриса из Стила.