Printer Friendly Version Представљање Републике Србије на Капитолу у свечаној сали Карочо градске Скупштине Рима @ 3 March 2023 03:38 PM

Амбасада Републике Србије у Риму представила се у оквиру програма културе ”Уједињени у различитости, уметности и Европи”, у свечаној сали Карочо Градске скупштине Рима (Капитол). О Републици Србији говориле су Габријела Карлучи, носилац сребрне медаље за изузетне заслуге и постигнуте резултате у културним делатностима и промоцију Републике Србије у Италији и отправник послова a.i Амбасаде Татјана Гарчевић. У оквиру музичког дела програма наступиле су уметнице виолиниста Снежана Тинтор Фаваца и сопран Стефанија Хрле Ајело, које су извођењем традиционалних и савремених композиција (Свилен конац, Шано душо, Девојко мала и Стара влашка игра) посетиоцима дочарале српску музичку баштину. Нарочиту пажњу публике привукла је традиционална ношња српских девојака и жена са подручја Косова и Метохије, коју су уметнице носиле овом приликом.

Габријела Карлучи је представила инвестиционе потенцијале Р. Србије и своја позитивна искуства у оквиру билатералне економске и културне сарадње, где се посебно осврнула на активности у области кинематографије. Отправник послова a.i Т. Гарчевић је у свом обраћању говорила о важности неговања традиционалне музике која на најлепши начин представља српску културу. Публика је аплаузом поздравила наступ уметница виолинисте Снежане Тинтор Фаваца и Сопрана Стефаније Хрле Ајело, које су избором композиција на јединствен начин дочарале нашу богату музичку баштину.

 

 

На догађају била је присутна бројна публика, дипломатски кор, представници институција и истакнуте личности града Рима. После презентације музичке баштине Србије, уследило је отварање изложбе римског сликара Адријана Замика.