Printer Friendly Version Predstavljanje Republike Srbije na Kapitolu u svečanoj sali Karočo gradske Skupštine Rima @ 8 March 2023 12:56 PM

Ambasada Republike Srbije u Rimu predstavila se u okviru programa kulture ”Ujedinjeni u različitosti, umetnosti i Evropi”, u svečanoj sali Karočo Gradske skupštine Rima (Kapitol). O Republici Srbiji govorile su Gabrijela Karluči, nosilac srebrne medalje za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima i promociju Republike Srbije u Italiji i otpravnik poslova a.i Ambasade Tatjana Garčević. U okviru muzičkog dela programa nastupile su umetnice violinista Snežana Tintor Favaca i sopran Stefanija Hrle Ajelo, koje su izvođenjem tradicionalnih i savremenih kompozicija (Svilen konac, Šano dušo, Devojko mala i Stara vlaška igra) posetiocima dočarale srpsku muzičku baštinu. Naročitu pažnju publike privukla je tradicionalna nošnja srpskih devojaka i žena sa područja Kosova i Metohije, koju su umetnice nosile ovom prilikom.

Gabrijela Karluči je predstavila investicione potencijale R. Srbije i svoja pozitivna iskustva u okviru bilateralne ekonomske i kulturne saradnje, gde se posebno osvrnula na aktivnosti u oblasti kinematografije. Otpravnik poslova a.i T. Garčević je u svom obraćanju govorila o važnosti negovanja tradicionalne muzike koja na najlepši način predstavlja srpsku kulturu. Publika je aplauzom pozdravila nastup umetnica violiniste Snežane Tintor Favaca i Soprana Stefanije Hrle Ajelo, koje su izborom kompozicija na jedinstven način dočarale našu bogatu muzičku baštinu.

Na događaju bila je prisutna brojna publika, diplomatski kor, predstavnici institucija i istaknute ličnosti grada Rima. Posle prezentacije muzičke baštine Srbije, usledilo je otvaranje izložbe rimskog slikara Adrijana Zamika.