Printer Friendly Version Svetosavska akademija u Ambasadi Republike Srbije u Rimu @ 8 March 2023 01:15 PM

U Ambasadi R. Srbije u Rimu 27. januara je održana Svetosavska akademija, u organizaciji Crkvenog odbora misionarske parohije Sv. Sava u Rimu, u saradnji sa ovom Ambasadom i Ambasadom R. Srbije pri Svetoj Stolici i Suverenom Malteškom redu, u okviru koje su sopran Stefanija Hrle Ajelo, violinistkinja doc. prof. Snežana Tintor Favaca i pijanistkinja Martina Dukovska održale koncert. Pored preko 100 zvanica, diplomata i službenika obe Ambasade, na čelu sa ambasadorima G. Aleksićem i S. Avramovićem, Akademiji su prisustvovali i predstavnici Papskog saveta zaduženog za promociju jedinstva hrišćana, podsekretar monsinjor A. Palmieri i otac Jaromir Zadrapa, sa kojima je Parohija sarađivala u postupku registracije, ali i vezano za druga pitanja od značaja za crkveni život SPC u Rimu.


Ispred organizatora, prisutne je pozdravio predsednik Crkvenog odbora Ivan Plavšić, doktorant teologije, koji se u uvodnom delu ukratko osvrnuo na ulogu Sv. Save za duhovnost, opismenjavanje i očuvanje nacionalnog identiteta, a potom obavestio o registraciji misionarske parohije Sv. Sava u Rimu u decembru prošle godine, zahvalivši na pomoći i saradnji Papskom savetu zaduženom za promociju hrišćanskog jedinstva i duhovnom centru Aleti.


U pozdravnoj reči ambasador Goran Aleksić je, u ime obe Ambasade, zahvalio prisutnima na dolasku i svečano otvorio Svetosavsku akademiju, osvrnuvši se na značaj svetosavskih vrednosti duboko ukorenjenih u srpsku istoriju i razvoj, kao i na ulogu Sv. Sava u duhovnom i svetovnom životu Srbije, kao svetitelja, osnivača srpske autokefalne crkve i prvog Arhiepiskopa, uspešnog diplomatu, prosvetitelja, pisac, osnivača škola i bolnica. Tom prilikom je pozvao prisutne da, ukoliko do sada nisu, prijave svoju decu za pohađanje online dopunske škole na srpskom jeziku.


U nastavku večeri priređen je koncert, koji je počeo intoniranjem himne Bože pravde i himne Sv. Save, nakon čega su izvedene svetosavske pesme i dela srpske duhovne muzike. Priredba je završena izvođenjem Tropara Sv. Savi, nakon čega je otac Roman izvršio obred osvećenja koljiva i slavskog kolača, a potom je priređeno posluženje. Svečanosti su, takođe, prisustvovali predstavnici pravoslavnih manastira iz Kalabrije, arhimandrit Teodoreto i monah Nilo, iguman Novog manastira Sv. Jovana Teristrisa iz Stila.