Printer Friendly Version E-Uprava – nove mogućnosti korišćenja usluga portala @ 8 March 2023 01:28 PM

Registrovanje korisnika portala i izdavanje parametara za aplikaciju za elektronsku identifikaciju (Consent ID)

Ambasada R. Srbije u Rimu će od 01. februara 2023.g. početi sa besplatnim izdavanjem parametara i QR koda za mobilnu aplikaciju Consent ID, kao i sa pružanjem usluge registracije korisnika portala eUprave, u skladu sa Protokolom o saradnji u oblasti elektronske identifikacije i pružanja usluga od poverenja, potpisanim između Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva informisanja i telekomunikacija R. Srbije.
Za izdavanje parametara i QR koda i registraciju korisnika, obavezno je lično prisustvo.
Parametri se izdaju državljanima R. Srbije, starijim od 16 godina, koji imaju važeći identifikacioni dokument (pasoš ili lična karta), a mogu se izdati i stranom državljaninu, ukoliko ima privremeni boravak ili stalno nastanjenje u R. Srbiji, odnosno, poseduje evidencijski broj stranca (EBS), koji izdaje MUP R. Srbije. Pored navedenog stranka mora da poseduje e-mail adresu i mobilni telefon/tablet sa Android/iOS operativnim sistemom.
Aplikacija ConsentID služi korisniku da se na siguran i pouzdan način prijavi na portal eUprave. Korisnici koji na ovaj način pristupaju portalu eUprave imaju mogućnost da koriste sve elektronske usluge koje pruža portal (online potpisivanje dokumenta, plaćanje poreza, podnošenje zahteva za izdavanje izvoda iz matičnih knjiga i dobijanje istih u elektronskom obliku i dr).
Sa detaljima u vezi sa aplikacijom Consent ID i Uputstvom za instaliranje i aktiviranje iste, možete se upoznati preko sledećeg linka: https://euprava.gov.rs/prijava-eID