Printer Friendly Version Saradnja Srbije i Italije u oblasti kinematografije @ 8 March 2023 02:27 PM

U okviru Međunarodnog filmskog festivala u Rimu, 16. oktobra 2022. godine održan je događaj posvećen predstavljanju mogućnosti za unapređenja saradnje u oblasti filmske industrije i koprodukcije između R. Srbije i R. Italije. Na panelu su učestvovali ambasador R.Srbije u Rimu G. Aleksić, posebni savetnik ministra kulture i informisanja Rade Vojnović, predsednik Filmskog centra Srbije Gordan Matić, organizator Italijansko-srpskog festivala u Beogradu Gabrijela Karluči, predsednik Mktg. & Comm. (lervolino Studios) Petar Nali, predsednik Filmske komisije regije Lacio Lučano Sovena i Miroljub Vučković iz Filmskog centra Srbije.
Amb. Aleksić je izdvojio značajnu investiciju u filmskoj industriji koja je realizovana kroz otvaranje filmskog studija Iervolino u Srbiji i interes da se u najskorije vreme sa R. Italijom zaključi novi bilateralni sporazum o saradnji u oblasti kinematografske umetnosti i koprodukcije.

Posebni savetnik MKI RS R. Vojnović detaljno je predstavio mogućnosti koje stoje na raspolaganju stranim manjinskim produkcijama u pogledu subvencija i različitih vidova podsticajnih mera. Istakao je da je u periodu od 2016. do 2022. izdvojeno 53,31 milion evra, za 286 projekata, dok je samo u tekućoj godini, do jula meseca, odobreno 29 projekata u vrednosti od 14,49 miliona evra. 

Lučano Sovena iz Filmskog centra Lacija preneo je da već osam godina aktivan Fond za koprodukcije regije Lacijo, koji raspolaže godišnjim budžetom od 10 miliona evra. Ocenio je da Srbija predstavlja značajnog partnera sa Balkana koji u budućnosti može zauzimati još  važnije mesto. Događaj  bio prilika za uspostavljanje direktnih kontakata između zainteresovanih italijanskih producentskih kuća sa predstavnicima Ministarstva kulture i informisanja R.Srbije i Filmskog Centra Srbije.