Printer Friendly Version Poseta Selimira Radulovića, upravnika Biblioteke Matice srpske Rimu od 5. do 7. oktobra 2022. godine @ 9 March 2023 10:26 AM

Našem poznatom pesniku i upravniku Biblioteke Matice srpske iz Novog Sada Selimiru Raduloviću, u Rimu je uručena nagrada „Ćita del Galateo - Antonio de Feraris” u kategoriji za izvrsnost, koja se dodeljuje domaćim i inostranim pesnicima. Reč je o međunarodnoj nagradi koja se već deveti put dodeljuje u različitim kategorijama stvaralaštva, pod pokroviteljstvom Društva Dante Aligijeri.

Ambasador Goran Aleksić se ovim povodom sastao sa Selimirom Radulovićem kojem je čestitao na dobijenom priznanju, a tokom sastanka razgovarano je o organizaciji manifestacije Dana Matice srpske u Rimu i unapređenju promocije naše kulture u Italiji. Prilikom susreta, S.Radulović uručio je Ambasadi vredan poklon, Rečnik srpskog jezika u najnovijem izdanju Matice srpske. 

U čast upravnika Biblioteke Matice srpske S.Radulovića, Ambasada je organizovala posetu Univerzitetu Sapijenca u Rimu, gde je upriličen sastanak sa prof. Kamilom Miljo, direktorkom Odseka za evropske, američke i interkulturalne studije, prof. Lukom Valjo docentom na Katedri za južnoslovenske jezike i književnost i Jelenom Brborić, lektorom za srpski jezik.

S.Radulović je posetio i Biblioteku savremenih stranih jezika i književnosti, gde je uručio vrednu donaciju, novo, trinaesto, kolo edicije Deset vekova srpske književnosti, Antologija Zlatni vek srpskog pesništva, u izdanju Matice srpske i najnovije izdanje svoje knjige pesama „O dukatu s licem starca“. Tokom susreta razgovarano je o jačanju saradnje između institucija kulture, radi unapređenja nastave srpskog jezika na Univerzitetu Sapijenca.

Susret Selimira Radulovića sa studentima i nastavnicima na Katedri za južnoslovenske jezike i književnosti Fakulteta za filozofiju i književnost, gde se odvija nastava srpskog jezika i književnosti.