Printer Friendly Version Састанак министра грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја Горана Весића са потпредседником италијанске Владе и министром саобраћаја и инфраструктуре Матеом Салвинијем @ 16 March 2023 01:08 PM

 

14. март 2023, Рим 

Министар грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја Р.Србије Горан Весић састао се данас са потпредседником Владе Италије и министром инфраструктуре и саобраћаја Матеом Салвинијем у оквиру службене посете Риму.

Билатерални састанак био је прилика да се реафирмише пријатељство и висок ниво укупних односа између Србије и Италије, понови италијанска подршка напретку Србије на европском путу и спремност две стране за наставак унапређења односа у бројним областима од заједничког интереса. Ресорни министри су потврдили интерес за интензивирање сарадње у наредном периоду у области железничког и друмског саобраћаја и грађевинарства. Једна од тема разговора тицала се повећања и у перспективи укидања транзитних дозвола за српске ауто-превознике.
 

Министри Г. Весић и М. Салвини констатовали су висок ниво привредне сарадње две земље, као и чињеницу да је протекле године остварен нови рекорд у спољнотрговинској размени Србије и Италије од 4,5 млрд евра. У том смислу, истакнут је значај предстојећег Пословно-научног форума у Београду 21. марта о.г. који ће окупити бројне италијанске и српске привреднике и бити прилика да се институционална и привредна сарадња две земље подигне на још виши ниво и прошири на нове перспективне области као што су технолошке иновације, зелена и еколошка транзиција и креативне индустрије.

Састанку су присуствовали в.д. пом. министра за међународну сарадњу Тања Поповић, државни секретар Владимир Џамић, посебни саветник министра Добрила Понорац, отправник послова a.i. Амбасаде Републике Србије Татјана Гарчевић и први секретар Ивана Мангов.