Printer Friendly Version Sastanak ministra građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Gorana Vesića sa potpredsednikom italijanske Vlade i ministrom saobraćaja i infrastrukture Mateom Salvinijem @ 16 March 2023 01:15 PM

14. mart 2023, Rim

Ministar građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja R.Srbije Goran Vesić sastao se danas sa potpredsednikom Vlade Italije i ministrom infrastrukture i saobraćaja Mateom Salvinijem u okviru službene posete Rimu.

Bilateralni sastanak bio je prilika da se reafirmiše prijateljstvo i visok nivo ukupnih odnosa između Srbije i Italije, ponovi italijanska podrška napretku Srbije na evropskom putu i spremnost dve strane za nastavak unapređenja odnosa u brojnim oblastima od zajedničkog interesa. Resorni ministri su potvrdili interes za intenziviranje saradnje u narednom periodu u oblasti železničkog i drumskog saobraćaja i građevinarstva. Jedna od tema razgovora ticala se povećanja i u perspektivi ukidanja tranzitnih dozvola za srpske auto-prevoznike.

Ministri G. Vesić i M. Salvini konstatovali su visok nivo privredne saradnje dve zemlje, kao i činjenicu da je protekle godine ostvaren novi rekord u spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije i Italije od 4,5 mlrd evra. U tom smislu, istaknut je značaj predstojećeg Poslovno-naučnog foruma u Beogradu 21. marta o.g. koji će okupiti brojne italijanske i srpske privrednike i biti prilika da se institucionalna i privredna saradnja dve zemlje podigne na još viši nivo i proširi na nove perspektivne oblasti kao što su tehnološke inovacije, zelena i ekološka tranzicija i kreativne industrije.

Sastanku su prisustvovali v.d. pom. ministra za međunarodnu saradnju Tanja Popović, državni sekretar Vladimir Džamić, posebni savetnik ministra Dobrila Ponorac, otpravnik poslova a.i. Ambasade Republike Srbije Tatjana Garčević i prvi sekretar Ivana Mangov.