Printer Friendly Version Одржана промоција романа Моме Капора ”Уна” у Европској библиотеци у Риму @ 24 March 2023 12:01 PM

Рим, 23. март 2023. године

У препуној сали Европске библиотеке у Риму са великим успехом представљена је ”Уна”, једно од најчитанијих дела српског књижевника и сликара, Моме Капора. Догађај под називом ”Љубав у доба југословенског социјализма” заједнички су организовале Амбасада Р. Србије и Европска библиотека у Риму. 

Бројну публику на промоцији поздравила је отправник послова a.i. Амбасаде Р. Србије Татјана Гарчевић, која се овом приликом захвалила Европској библиотеци, домаћину догађаја који учествује у раду Еуник Рома, мреже амбасада држава ЕУ и италијанских институција културе,  у програмској целини посвећеној представљању дела европских писаца. Издавач Дијего Гвида (Guida Editori, Napoli) изразио je велико задовољство што је њихова издавачка кућа по први пут објавила на италијански језик дело значајног српског писца.

О роману ”Уна” говорили су  професор социологије са Универзитета Сапијенца Лука Алтери, који је дело ставио у шири социјални и политички контекст Југославије седамдесетих година прошлог века, писац и преводилац Тијана Ђерковић која је дала осврт на ово дело, као и на значајни књижевни опус Моме Капора који је био изузетно познат у бившој Југославији. Догађају је присуствовала и ћерка Моме Капора, сликарка Ана Капор, која је са публиком поделила неке од драгоцених личних момената из живота писца. Преводилац Ана Марковић говорила је о почецима сарадње са италијанском издавачем, о финансијској подршци за превод који је пројекат добио од Министарства културе Републике Србије, као и о језику и књижевном стилу Моме Капора.

На књижевној вечери прочитани су одломци романа, што је наишло на изузетан пријем италијанске публике и српске дијаспоре у Риму.