Printer Friendly Version Izložba i naučni skup u Rimu - ITINERARIUM ROMANUM SERBIAE, CURIA IULIA @ 12 May 2023 02:15 PM

Rim, 16. maj 2023.

Na prostoru Rimskog foruma, u zgradi Senata - Curia Iulia - održan je jednodnevni italijansko–srpski naučni forum posvećen Arheološkom parku Viminacijum i svečano otvorena izložba  „Itinerarium Romanum Serbiae –Viminacium.“

Ovaj izuzetno značajan projekat koji se realizuje u srcu antičkog Rima, rezultat je saradnje između Arheološkog instituta iz Beograda i Arheološkog parka Кoloseum, koja je otpočela 2019. godine.

Na naučnom forumu izlagali su dr Nemanja Mrđić, direktor Arheološkog parka Viminacijum, dr Jelena Anđelković Grašar, rukovodilac projekta i istraživači Arheološkog instituta, kao i italijanski stručnjaci i restauratori iz Arheološkog parka Кoloseum. Na skupu su predstavljeni različiti aspekati istraživanja koja se sprovode u Arheološkom parku Viminacijum, procesi restauracije kulturnog blaga, projekt Erazmus plus „Trame“, a tokom skupa bilo je reči i o upravljanju kulturnim i muzejskim nasleđem dva parka.    

Izložbu „Itinerarium Romanum Serbiae –Viminacium” svečano su otvorile dr Alfonsina Ruso, direktor Arheološkog parka Кoloseum, dr Snežana Golubović, direktor Arheološkog instituta i konzul Ambasade R.Srbije u Rimu Saša Todorović-Кolundžija.

Izložba prezentuje 18 rimskih vladara rođenih na tlu današnje Srbije i putem monumentalne makete Arheološki park Viminacijum, prestonicu rimske provincije Gornja Mezija. Izložba je do sada gostovala u 21 gradu širom sveta i na četiri kontinenta, dok će za posetioce Rimskog foruma biti otvorena do 17. jula 2023. godine.