Printer Friendly Version Изложба и научни скуп у Риму - ITINERARIUM ROMANUM SERBIAE VIMINACIUM @ 12 May 2023 02:22 PM

 

Рим, 16. мај 2023.

На простору Римског форума, у згради Сената - Curia Iulia - одржан је једнодневни италијанско–српски научни форум посвећен Археолошком парку Виминацијум и свечано отворена изложба  „Itinerarium Romanum Serbiae –Viminacium.“

Овај изузетно значајан пројекат који се реализује у срцу античког Рима, резултат је сарадње између Археолошког института из Београда и Археолошког парка Колосеум, која је отпочела 2019. године.

На научном форуму излагали су др Немања Мрђић, директор Археолошког парка Виминацијум, др Јелена Анђелковић Грашар, руководилац пројекта и истраживачи Археолошког института, као и италијански стручњаци и рестауратори из Археолошког парка Колосеум. На скупу су представљени различити аспекати истраживања која се спроводе у Археолошком парку Виминацијум, процеси рестаурације културног блага, пројект Еразмус плус „Траме“, а током скупа било је речи и о управљању културним и музејским наслеђем два парка.    

Изложбу „Itinerarium Romanum Serbiae Viminacium” свечано су отвориле др Алфонсина Русо, директор Археолошког парка Колосеум, др Снежана Голубовић, директор Археолошког института и конзул Амбасаде Р.Србије у Риму Саша Тодоровић-Колунџија.

Изложба презентује 18 римских владара рођених на тлу данашње Србије и путем монументалне макете Археолошки парк Виминацијум, престоницу римске провинције Горња Мезија. Изложба је до сада гостовала у 21 граду широм света и на четири континента, док ће за посетиоце Римског форума бити отворена до 17. јула 2023. године.