Printer Friendly Version Бијенале у Венецији – Свечано отварање Павиљона Републике Србије @ 24 May 2023 03:04 PM
У петак, 19. маја, свечано је отворен Павиљон Р. Србије на 18. Међународној изложби архитектуре у Венецији. Србија се на овој престижној изложби представља радом ,,У РЕФЛЕКСИЈАМА, 6°27’48.81”N, 3°14’49.20”E'' ауторског тима Иве Њуњића и Тихомира Дичића, док је комесар изложбе архитекта Слободан Јовић. Пројекат је у име Министарства културе реализован у сарадњи Удружења архитеката Србије и Музеја примењене уметности.
 
Тема овогодишњег Бијенала архитектуре је ,,The Laboratory of the Future'' (Лабораторија будућности). Окосницу изабраног пројекта Р.Србије чини сагледавање Међународног сајма у Лагосу, од када је подигнут, седамдесетих година прошлог века, према пројекту југословенског архитекте Зорана Бојовића, па до данас.
 
Приликом свечаног отварања Павиљона Р. Србије у Ђардинима, помоћница министра културе Данијела Ванушић је рекла да наступ на Бијеналу представља јединствену прилику да Р. Србија међународној јавности представи креативност, али и промишљања српских архитеката о глобалним темама.
 
Аутори Ива Њуњић и Тихомори Дичић су у обраћањима истакли да заоставштина Покрета несврстаних представља плод међународне сарадње и да би требало да послужи као узор у обликовању будућности. Бијенале архитектуре у Венецији ће трајати до 26. новембра ове године.