Printer Friendly Version Bijenale u Veneciji – Svečano otvaranje Paviljona Republike Srbije @ 24 May 2023 03:05 PM
U petak, 19. maja, svečano je otvoren Paviljon R. Srbije na 18. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji. Srbija se na ovoj prestižnoj izložbi predstavlja radom ,,U REFLEKSIJAMA, 6°27’48.81”N, 3°14’49.20”E'' autorskog tima Ive Njunjića i Tihomira Dičića, dok je komesar izložbe arhitekta Slobodan Jović. Projekat je u ime Ministarstva kulture realizovan u saradnji Udruženja arhitekata Srbije i Muzeja primenjene umetnosti.
 
Tema ovogodišnjeg Bijenala arhitekture je ,,The Laboratory of the Future (Laboratorija budućnosti). Okosnicu izabranog projekta R.Srbije čini sagledavanje Međunarodnog sajma u Lagosu, od kada je podignut, sedamdesetih godina prošlog veka, prema projektu jugoslovenskog arhitekte Zorana Bojovića, pa do danas.
 
Prilikom svečanog otvaranja Paviljona R. Srbije u Đardinima, pomoćnica ministra kulture Danijela Vanušić je rekla da nastup na Bijenalu predstavlja jedinstvenu priliku da R. Srbija međunarodnoj javnosti predstavi kreativnost, ali i promišljanja srpskih arhitekata o globalnim temama.
 
Autori Iva Njunjić i Tihomori Dičić su u obraćanjima istakli da zaostavština Pokreta nesvrstanih predstavlja plod međunarodne saradnje i da bi trebalo da posluži kao uzor u oblikovanju budućnosti. Bijenale arhitekture u Veneciji će trajati do 26. novembra ove godine.