Printer Friendly Version Република Србија преузела председавање Европском регионалном групом у оквиру УН ФАО @ 14 July 2023 03:12 PM

У седишту Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) у Риму, 13. јула 2023. године, одржано је заседање Европске регионалне групе ФАО, које је по први пут, у својству председавајућег, водила Р. Србија. Ову функцију Р.Србија ће обављати у наредном шестомесечном периоду, односно до краја 2023. године. Претходно, у првој половини године Р.Србија је, у својству заменика председавајућег, заједно са Р. Сан Марино, копредседавала овим телом, док ће у наредном периоду функцију заменика обављати Словачка.

На отварању седнице, отправник послова а.и. Амбасаде Србије у Риму Татјана Гарчевић је честитала генералном директору ФАО Ћ. Донгјуу и независном председавајућем Савету Х. Хугевену на реизбору на ове одговорне функције. Захвалила је Сан Марину, на сарадњи током председавања у претходних шест месеци. Истакла је спремност Р. Србије да у својству председавајућег сарађује са чланицама ове групе и ангажује се по свим питањима са агенде ФАО, руководећи се принципима јединства и солидарности.

Европска регионална група Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) окупља све европске државе чланице ФАО, у којем се разматрају теме од значаја за рад ове организације.