Printer Friendly Version Republika Srbija preuzela predsedavanje Evropskom regionalnom grupom u okviru UN FAO @ 14 July 2023 03:14 PM

U sedištu Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) u Rimu, 13. jula 2023. godine, održano je zasedanje Evropske regionalne grupe FAO, koje je po prvi put, u svojstvu predsedavajućeg, vodila R. Srbija. Ovu funkciju R.Srbija će obavljati u narednom šestomesečnom periodu, odnosno do kraja 2023. godine. Prethodno, u prvoj polovini godine R.Srbija je, u svojstvu zamenika predsedavajućeg, zajedno sa R. San Marino, kopredsedavala ovim telom, dok će u narednom periodu funkciju zamenika obavljati Slovačka.


 

Na otvaranju sednice, otpravnik poslova a.i. Ambasade Srbije u Rimu Tatjana Garčević je čestitala generalnom direktoru FAO Ć. Dongjuu i nezavisnom predsedavajućem Savetu H. Hugevenu na reizboru na ove odgovorne funkcije. Zahvalila je San Marinu, na saradnji tokom predsedavanja u prethodnih šest meseci. Istakla je spremnost R. Srbije da u svojstvu predsedavajućeg sarađuje sa članicama ove grupe i angažuje se po svim pitanjima sa agende FAO, rukovodeći se principima jedinstva i solidarnosti.



Evropska regionalna grupa Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) okuplja sve evropske države članice FAO, u kojem se razmatraju teme od značaja za rad ove organizacije.