Printer Friendly Version Отварање изложбе "Путеви римских императора - Виминацијум" у градском музеју у Албану @ 27 July 2023 11:05 AM


У музеју града Албана „Марио Антоначи“, у региону Лацио, 20. јула 2023. године одржано је свечано отварање изложбе Путеви римских императора на простору Србије - Виминацијум - Itinerarium Romanum Serbiae - Viminacium.

Изложбу су отворили градоначелник Албана Масимилијано Борели, секретар за културу општине Албано Винченцо Санторо и директор Музеја Mасимилијано Валенти. У име Амбасаде Р.Србије у Риму присутне је поздравила први секретар Ивана Мангов. Градоначелник Борели је указао на бројне сличности између Виминацијума и античког града Алба Лонга, данашњег Албана, и  пренео интерес за даље јачање веза између два народа и наставак сарадње на плану културе и уметности у предстојећем периоду.

У склопу догађаја уприличена су предавања истраживача Археолошког института из Београда, стручно вођење кроз изложбу и пријем за посетиоце на којем је представљена трпеза из периода античког Рима.

О Археолошком парку Виминацијум говорили су др Јелена Анђелковић Грашар, руководилац пројекта, научни истраживачи др Илија Данковић, др Иван Боградновић и др Иван Гаргано. Др Грашар је представила концепт развоја археолошког налазишта Виминацијум, др И. Богдановић римске амфитеатре на простору Виминацијума и нашег региона, док је др И. Данковић одржао предавање о положају жена у антици кроз призму материјалне културе пронађене на локалитету Виминацијум. Сарадник Археолошког института др И.Гаргано изложио је историјски контекст ширења раног хришћанства на територији Балкана.

Изложба у Музеју града Албана биће отворена за посетиоце до 14. октобра 2023. године.