Printer Friendly Version Otvaranje izložbe "Putevi rimskih imperatora - Viminacijum" u gradskom muzeju u Albanu @ 27 July 2023 11:31 AM

U muzeju grada Albana „Mario Antonači“, u regionu Lacio, 20. jula 2023. godine održano je svečano otvaranje izložbe Putevi rimskih imperatora na prostoru Srbije - Viminacijum - Itinerarium Romanum Serbiae - Viminacium.

Izložbu su otvorili gradonačelnik Albana Masimilijano Boreli, sekretar za kulturu opštine Albano Vinčenco Santoro i direktor Muzeja Masimilijano Valenti. U ime Ambasade R.Srbije u Rimu prisutne je pozdravila prvi sekretar Ivana Mangov. Gradonačelnik Boreli je ukazao na brojne sličnosti između Viminacijuma i antičkog grada Alba Longa, današnjeg Albana, i  preneo interes za dalje jačanje veza između dva naroda i nastavak saradnje na planu kulture i umetnosti u predstojećem periodu.

U sklopu događaja upriličena su predavanja istraživača Arheološkog instituta iz Beograda, stručno vođenje kroz izložbu i prijem za posetioce na kojem je predstavljena trpeza iz perioda antičkog Rima.

O Arheološkom parku Viminacijum govorili su dr Jelena Anđelković Grašar, rukovodilac projekta, naučni istraživači dr Ilija Danković, dr Ivan Bogradnović i dr Ivan Gargano. Dr Grašar je predstavila koncept razvoja arheološkog nalazišta Viminacijum, dr I. Bogdanović rimske amfiteatre na prostoru Viminacijuma i našeg regiona, dok je dr I. Danković održao predavanje o položaju žena u antici kroz prizmu materijalne kulture pronađene na lokalitetu Viminacijum. Saradnik Arheološkog instituta dr I.Gargano izložio je istorijski kontekst širenja ranog hrišćanstva na teritoriji Balkana.

Izložba u Muzeju grada Albana biće otvorena za posetioce do 14. oktobra 2023. godine.