Printer Friendly Version Састанак министара спољних полсова Републике Србије Ивице Дачића и Републике Сан Марино Луке Бекарија @ 4 August 2023 02:24 PM
Београд, 18. јул 2023. год.
 
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић сасатао се са државним секретаром за спољне послове, међународно-економску сарадњу и телекомуникације Републике Сан Марино Луком Бекаријем, који је 17. и 18. јуна 2023. учинио дводневну званичну посету Републици Србији.

У разговору је било речи о могућностима за даље унапређење  политичких и економских односа, сарадњи две државе на мултилатералном плану и у оквиру регионалних иницијатива, као и о процесу евроинтеграција. ППВ и МСП Дачић је упознао државног секретара Бекарија са ситуацијом на Косову и Метохији у светлу скорашње ескалације коју је изазвао режим у Приштини. Изразио је очекивање да наши партнери, како из ЕУ, тако и из региона, изврше утицај на ПИС у Приштини са циљем деескалације, и омогућавања враћања живота Срба са КиМ у нормалне и безбедне токове, при чему Београд, са своје стране, чини све како би до деескалације дошло у најкраћем могућем року.

„Сан Марино је земља са којом желимо да успоставимо што ближе односе. Ми имамо значајно унапређене билатералне односе, али и даље постоји велики простор за наставак сарадње. Наша сарадња није довољно развијена, иако смо близу и, самим тим, постоје сви услови да у многим сегментима друштвеног живота можемо да развијамо сарадњу на бази наших заједничких, обостраних интереса,“ изјавио је министар Дачић на конференцији за новинаре након састанка, истичући да наше две земље ове године обележавају 20 година од формалног успостављања дипломатских односа, мада постоји договор да се у архивама потраже докази о знатно ранијим контактима, још из времена бивше Југославије, можда и Краљевине Србије. 

Шеф српске дипломатије подсетио је да министарства спољних послова Србије и Сан Марина имају потписан Меморандум о билатералним политичким консултацијама, које ће у наредном периоду бити одржане, и додао да је такође разговарано о заједничкој обуци дипломатских кадрова. Министар Дачић је најсрдачније захвалио свом колеги на подршци Сан Марина кад је реч о избору за домаћина EКСПO, рекавши да ће Србија узвратити тако што ће обезбедити најбоље могуће услове за презентовање Сан Марина на тој светској изложби, и додао да ће у наредним недељама почети консултације о свим темама којима треба да се бавимо у сусрет овој изложби, од логистике, па до политичких разговора са појединим земљама које желе да буду присутне, а којима желимо да помогнемо да њихово учешће буде што значајније, јер су нам пружиле подршку. 

„Исто тако, ми подржавамо учешће Сан Марина у Јадранско-јонској иницијативи и генерално у свим другим сегментима, где год можемо заједнички да радимо, ми ћемо тражити могућност сарадње и заједничких интереса,“ рекао је Дачић, најавивши да је преузео на себе обавезу да буде први српски министар спољних послова који ће посетити Сан Марино, у нади да ће наше земље развити активније и динамичније односе.  

Државни секретар Бекари захвалио је министру Дачићу на срдачној добродошлици током своје прве посете Србији, коју је искористио за упознавање са потенцијалима за сарадњу наше две земље, које, иако различите, повезују нека заједничка питања, попут евроинтеграција и глобалних изазова.  

„Односи Сан Марина и Србије могу да се развију у економском, привредном и културном смислу. Верујем да наше привреде могу веома лако да пронађу различите форме развоја и можемо да повећамо размену и иностране инвестиције,“ изјавио је, између осталог, шеф дипломатије Сан Марина на конференцији за новинаре, и додао да је срећан што ће његова земља по први пут учествовати на специјализованој изложби ЕКСПО.

Након конференције, похваливши заједничку иницијативу МСП Р.епублике Србије и Поште Србије да се годишњице дипломатских односа обележавају издавањем пригодних филателистичких серија као леп гест политичке пажње који остаје заувек у нашим архивама, министар Дачић позвао је в. д. директора Поште Србије Зорана Ђорђевића да госту из Сан Марина уручи први примерак специјалне едиције поштанских маркица које су издате поводом овог јубилеја, 20. годишњице наших дипломатских односа, док је примерак са редним бројем два уручен шефу српске дипломатије.