Printer Friendly Version Sastanak ministara spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića i Republike San Marino Luke Bekarija @ 4 August 2023 02:30 PM

Beograd, 18. jul 2023. god.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sasatao se sa državnim sekretarom za spoljne poslove, međunarodno-ekonomsku saradnju i telekomunikacije Republike San Marino Lukom Bekarijem, koji je 17. i 18. juna 2023. učinio dvodnevnu zvaničnu posetu Republici Srbiji.

U razgovoru je bilo reči o mogućnostima za dalje unapređenje  političkih i ekonomskih odnosa, saradnji dve države na multilateralnom planu i u okviru regionalnih inicijativa, kao i o procesu evrointegracija. PPV i MSP Dačić je upoznao državnog sekretara Bekarija sa situacijom na Кosovu i Metohiji u svetlu skorašnje eskalacije koju je izazvao režim u Prištini. Izrazio je očekivanje da naši partneri, kako iz EU, tako i iz regiona, izvrše uticaj na PIS u Prištini sa ciljem deeskalacije, i omogućavanja vraćanja života Srba sa КiM u normalne i bezbedne tokove, pri čemu Beograd, sa svoje strane, čini sve kako bi do deeskalacije došlo u najkraćem mogućem roku.

„San Marino je zemlja sa kojom želimo da uspostavimo što bliže odnose. Mi imamo značajno unapređene bilateralne odnose, ali i dalje postoji veliki prostor za nastavak saradnje. Naša saradnja nije dovoljno razvijena, iako smo blizu i, samim tim, postoje svi uslovi da u mnogim segmentima društvenog života možemo da razvijamo saradnju na bazi naših zajedničkih, obostranih interesa,“ izjavio je ministar Dačić na konferenciji za novinare nakon sastanka, ističući da naše dve zemlje ove godine obeležavaju 20 godina od formalnog uspostavljanja diplomatskih odnosa, mada postoji dogovor da se u arhivama potraže dokazi o znatno ranijim kontaktima, još iz vremena bivše Jugoslavije, možda i Кraljevine Srbije.

Šef srpske diplomatije podsetio je da ministarstva spoljnih poslova Srbije i San Marina imaju potpisan Memorandum o bilateralnim političkim konsultacijama, koje će u narednom periodu biti održane, i dodao da je takođe razgovarano o zajedničkoj obuci diplomatskih kadrova. Ministar Dačić je najsrdačnije zahvalio svom kolegi na podršci San Marina kad je reč o izboru za domaćina EКSPO, rekavši da će Srbija uzvratiti tako što će obezbediti najbolje moguće uslove za prezentovanje San Marina na toj svetskoj izložbi, i dodao da će u narednim nedeljama početi konsultacije o svim temama kojima treba da se bavimo u susret ovoj izložbi, od logistike, pa do političkih razgovora sa pojedinim zemljama koje žele da budu prisutne, a kojima želimo da pomognemo da njihovo učešće bude što značajnije, jer su nam pružile podršku.

„Isto tako, mi podržavamo učešće San Marina u Jadransko-jonskoj inicijativi i generalno u svim drugim segmentima, gde god možemo zajednički da radimo, mi ćemo tražiti mogućnost saradnje i zajedničkih interesa,“ rekao je Dačić, najavivši da je preuzeo na sebe obavezu da bude prvi srpski ministar spoljnih poslova koji će posetiti San Marino, u nadi da će naše zemlje razviti aktivnije i dinamičnije odnose.  

Državni sekretar Bekari zahvalio je ministru Dačiću na srdačnoj dobrodošlici tokom svoje prve posete Srbiji, koju je iskoristio za upoznavanje sa potencijalima za saradnju naše dve zemlje, koje, iako različite, povezuju neka zajednička pitanja, poput evrointegracija i globalnih izazova.  

„Odnosi San Marina i Srbije mogu da se razviju u ekonomskom, privrednom i kulturnom smislu. Verujem da naše privrede mogu veoma lako da pronađu različite forme razvoja i možemo da povećamo razmenu i inostrane investicije,“ izjavio je, između ostalog, šef diplomatije San Marina na konferenciji za novinare, i dodao da je srećan što će njegova zemlja po prvi put učestvovati na specijalizovanoj izložbi EКSPO.

Nakon konferencije, pohvalivši zajedničku inicijativu MSP R.epublike Srbije i Pošte Srbije da se godišnjice diplomatskih odnosa obeležavaju izdavanjem prigodnih filatelističkih serija kao lep gest političke pažnje koji ostaje zauvek u našim arhivama, ministar Dačić pozvao je v. d. direktora Pošte Srbije Zorana Đorđevića da gostu iz San Marina uruči prvi primerak specijalne edicije poštanskih markica koje su izdate povodom ovog jubileja, 20. godišnjice naših diplomatskih odnosa, dok je primerak sa rednim brojem dva uručen šefu srpske diplomatije.