Printer Friendly Version Промоција књиге "Венац од трња за Данила Kиша" @ 27 September 2023 03:29 PM

У Амбасади Р.Србије у Риму, у четвртак, 21. септембра, одржана је промоција монографске студије на италијанском језику „Венац од трња за Данила Киша“ аутора Миливоја Павловића. Италијанско издање овог вишеструко награђиваног дела објавила је издавачка кућа Службени гласник, у сарадњи са српско-италијанским удружењем из Рима „Oltre il mare“. Дело је до сада имало три издања на српском језику, а због свог неспорног естетског и уметничког квалитета, награђено је на 61. Међународном сајму књига у Београду. Књигу је на италијански језик превела и приредила др Мила Михајловић, а превођење је подржало Министарство културе Р.Србије.

На књижевној вечери бројне госте је поздравила отправник послова a.i. Татајана Гарчевић. О животу и раду Данила Киша излагао је проф. Миливоје Павловић, а о издавачкој делатности и будућим плановима Службеног гласника директор проф. Младен Шарчевић. Књигу је представила и преводилац др Мила Михајловић, која је заједно са лектором за српски језик Универзитета Сапијенца из Рима Јеленом Брборић публици читала одломке из дела Данила Киша на српском и италијанском језику.

Догађају су присуствовали представници СПЦ у Риму, италијанских институција и универзитета Сапијенца и српске дијаспоре.

У петак, 22. септембра, делегација издавачке куће Службени гласник и представници Амбасаде посетили су Катедру за јужнословенске језике Универзитета Сапијенца где их је примио  шеф Катедре проф. Лука Ваљо. Приликом посете Универзитетској библиотеци роф. Шарчевић је уручио одабрана издања Службеног гласника проф. Ваљу и директорки Библиотеке Алесандри Мура.