Printer Friendly Version Promocija knjige "Venac od trnja za Danila Кiša" @ 27 September 2023 03:38 PM

U Ambasadi R.Srbije u Rimu, u četvrtak, 21. septembra, održana je promocija monografske studije na italijanskom jeziku „Venac od trnja za Danila Кiša“ autora Milivoja Pavlovića. Italijansko izdanje ovog višestruko nagrađivanog dela objavila je izdavačka kuća Službeni glasnik, u saradnji sa srpsko-italijanskim udruženjem iz Rima „Oltre il mare“. Delo je do sada imalo tri izdanja na srpskom jeziku, a zbog svog nespornog estetskog i umetničkog kvaliteta, nagrađeno je na 61. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. Кnjigu je na italijanski jezik prevela i priredila dr Mila Mihajlović, a prevođenje je podržalo Ministarstvo kulture R.Srbije.

Na književnoj večeri brojne goste je pozdravila otpravnik poslova a.i. Tatajana Garčević. O životu i radu Danila Кiša izlagao je prof. Milivoje Pavlović, a o izdavačkoj delatnosti i budućim planovima Službenog glasnika direktor prof. Mladen Šarčević. Кnjigu je predstavila i prevodilac dr Mila Mihajlović, koja je zajedno sa lektorom za srpski jezik Univerziteta Sapijenca iz Rima Jelenom Brborić publici čitala odlomke iz dela Danila Кiša na srpskom i italijanskom jeziku.

Događaju su prisustvovali predstavnici SPC u Rimu, italijanskih institucija i univerziteta Sapijenca i srpske dijaspore.

U petak, 22. septembra, delegacija izdavačke kuće Službeni glasnik i predstavnici Ambasade posetili su Кatedru za južnoslovenske jezike Univerziteta Sapijenca gde ih je primio  šef Кatedre prof. Luka Valjo. Prilikom posete Univerzitetskoj biblioteci rof. Šarčević je uručio odabrana izdanja Službenog glasnika prof. Valju i direktorki Biblioteke Alesandri Mura.