Printer Friendly Version PARLAMENTARNI IZBORI 2023 – PRIJAVLJIVANJE ZA GLASANJE U INOSTRANSTVU @ 3 November 2023 09:57 AM

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić doneo je odliku o raspisivanju vanrednih izbora za poslanike Narodne skupštine, koji će biti održani 17. decembra 2023. godine.

Obaveštenje o ostvarivanju prava na glasanje u inostranstvu može se preuzeti sa linka: https://mduls.gov.rs/obavestenja/ministarstvo-drzevne-uprave-i-lokalne-samouprave-obavestava-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-koji-ce-biti-odrzani-17-decembra-2023-godine/

Punoletni državljani R. Srbije, koji privremeno borave ili imaju regulisano boravište na jurisdikcionom području Ambasade R. Srbije u Rimu (Regije Toskana, Marke, Umbrija, Lacio, Abruco, Molize, Kampanja, Pulja, Bazilikata, Kalabrija, Sicilija, Sardinija), mogu preko Ambasade u Rimu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska, odnosno do ponoći 25. novembra 2023. godine (poželjno do 23.30), da podnesu zahtev da se u Jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za poslanike Narodne skupštine glasati u inostranstvu. Nakon navedenog vremena zahtevi neće moći da se procesuiraju.

U inostranstvu mogu glasati birači koji su u R. Srbiji upisani u Jedinstveni birački spisak. Uvid u Jedinstveni birački spisak, radi provere upisa, može se izvršiti na osnovu JMBG i broja pasoša ili lične karte na linku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave: http://upit.birackispisak.gov.rs/

Ukoliko je lice upisano u Jedinstveni birački spisak podnosi: kopiju važećeg ličnog dokumenta i Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu:

- Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu

Ukoliko lice nije upisano u Jedinstveni birački spisak, istovremeno sa važećim ličnim dokumentom i zahtevom za prijavu glasanja u inostranstvu, treba da podnese i zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak (JBS). Zahtev za upis u JBS lice može podneti i direktno preko portala eUprave ukoliko ima nalog na portalu:

- Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji
- Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu

NAPOMINJEMO DA JE, SHODNO PROPISIMA, NEOPHODNO PODNETI NOVU PRIJAVU ZA GLASANJE, BEZ OBZIRA DA LI JE BIRAČ PRETHODNO PODNOSIO ZAHTEV ZA GLASANJE U INOSTRANSTVU.

Popunjen i potpisan zahtev, uz kopiju važećeg ličnog dokumenta Republike Srbije (prve strane pasoša ili obe strane lične karte, ukoliko je lična karta sa čipom poželjno je priložiti kopiju očitane lične karte) može se dostaviti:

- lično u prostorijama Konzularnog odeljenja Ambasade Republike Srbije u Rimu, svakog radnog dana od 09:00-12:00 časova

- elektronski putem: izbori.rim@mfa.rs

- poštom na adresu: Ambasciata della Repubblica di Serbia, Via dei Monti Parioli 20, 00197 Roma