Printer Friendly Version Представљање двојезичног издања књиге Васе Павковића „Последњи штићеник ноћи“, у Фиренци и Риму @ 29 November 2023 11:58 AM

Двојезично издање збирке прича Васе Павковића, „Последњи штићеник ноћи“ у издању фирентинске издавачке куће Il Pozzo di Micene, објављено уз финансијску подршку почасног конзула Р. Србије за Регију Тоскана Леандра Кјарелија и Министарства културе Р. Србије, успешно је представљено 22. новембра у Градској скупштини Фиренце и  23. новембра у Европској библиотеци у Риму.

У Фиренци присутнима се обратио председник Градске скупштине Лука Милани, почасни конзул Р. Србије за Тоскану и Отправник послова a.i. Амбасаде Р. Србије у Риму Татјана Гарчевић. Председник Градске скупштине Милани нагласио је да је ово друго представљање српских аутора кратке приче у две године и да оваква квалитетна двојезична издања на најбољи начин поспешују приближавање наше две културе. Након поздрава почасног конзула Кјарелија и ОП Т. Гарчевић, виолиниста Петру Ладислау Хорват одсвирао је српску и италијанску химну, а потом се присутнима обратила професорка књижевности Аделе Чиленто која је у разговору са аутором Васом Павковићем и преводиоцем Аном Марковић представила књигу присутнима. У музичком делу програма учествовали су и Симонида Милетић, сопран, и Александар Карлић, гитариста, који су извели неколико песама компонованих по текстовима познатих српских песника.

У Риму је промоција ове књиге одржана у оквиру целине римског кластера мреже националних института за културу ЕУ EUNIC посвећене књижевном стваралаштву, тзв. “Europa in Circolo”, у Европској библиотеци. У пуној сали присутнима су се обратили директорка Библиотеке Фјорела Вирђили и ОП Т. Гарчевић.