Printer Friendly Version Конференција "Зашто инвестирати у Србију" у организацији Амбасаде, РАС и удружења Конфимеа Медитерана @ 30 November 2023 02:40 PM

У  Амбасади Р. Србије у Риму, 29. новембра 2023.  одржана је Конференција посвећена унапређивању економске билатералне сарадње Србије и Италије. Догађај је организован у партнерској сарадњи Амбасаде, Развојне агенције Србије и Конфимеа Медитерана, удружења италијанских привредника.

Конференција је отворена уводним обраћањем о.п. Т. Гарчевић, која је истакла важност интензивне и континуиране билатералне економске сарадње Србије и Италије. Такође, о.п. је изразила велико задовољство напретком економске сарадње која се интензивирала после одржавања Пословног форума у марту 2023. у Београду. Нагласила је да постоји увек простор за унапређивање сарадње, а догађај организован у Амбасади је потврда значајне институционалне подршке Р. Италије.

Почасни гост конференције, сенатор Марко Скурија, нагласио је институционалну подршку Р. Италије наставку економске сарадње двеју држава и када је о политичком дијалогу реч, додао је да се Италија залаже за што скорије чланство Србије у ЕУ. Такође, истакао је да је ЕXPO 2027 који ће се одржати у Београду од великог значаја за Србију и да пружа прилику  и италијанским предузећима да се представе и присуствују том догађају.

У другом сегменту конференције који се односио на привредну сарадњу говорили су Невена Јовановић из Развојне агенције Србије, др Карло де Симоне из СИМЕСТ Спа и Марко Бурели из удружења Конфимеа Медитерана. Н. Јовановић је представила погодности инвестирања у српску привреду, као и услове и могућности које наше институције пружају страним инвеститорима.

На Конференцији је присуствовало преко 50 учесника од чега око 30 италијанских предузетника и других званица из сфере политике, одбране, културе и медија, који су показали значајно интересовање за билатералну сарадњу Републике Србије и Републике Италије. По завршетку обраћања и презентација отворена је дискусија а учесници су имали прилику да постављају питања.