Printer Friendly Version Радна посета министра за европске интеграције Р. Србије проф. др Тање Мишчевић Р. Италији, 9. и 10. јануара 2024. године @ 15 January 2024 01:59 PM

Министар за европске интеграције Републике Србије проф. др Тања Мишчевић боравила је у радној посети Републици Италији, 9. и 10. јануара 2024. године, на позив министра за европске послове Републике Италије Рафаела Фита. У средишту разговора билe су европске интеграције Р. Србије и наставак успешне билатералне сарадње две земље.

Министар Мишчевић захвалила је италијанском колеги на изузетно значајној подршци коју Р. Италија, као једна од држава оснивача ЕУ, пружа Србији на европском путу, а посебно нашем економском развоју. Током разговора било је речи о реформама у области владавине права, дијалогу Београда и Приштине, као и усклађивању са спољном и безбедносном политиком Европске уније. Како је навео министар Фито, стабилна и снажна ЕУ није замислива без укључивања држава Западног Балкана. Мишчевић и Фито су се сагласили да наставе сарадњу кроз размену информација о  процесу европских интеграција Србије, али и најавили могућу посету министра Фита Београду у наредном периоду.

Током посете Риму, министар Мишчевић се у Министарству иностраних послова и међународне сарадње Републике Италије сусрела са генералним директором за Европу и међународну трговинску политику Николом Веролом, генералним директором за развојну помоћ Стефаном Гатијем и са замеником генералног секретара МИП Р. Италије Карлом Ло Кашом. Током разговора представљени су реформски напори Републике Србије и потврђена спремност за наставак билатералне економске и развојне сарадње, укључујући и спровођење Протокола Антонионе.