Printer Friendly Version Radna poseta ministra za evropske integracije R. Srbije prof. dr Tanje Miščević R. Italiji, 9. i 10. januara 2024. godine @ 15 January 2024 02:05 PM

Ministar za evropske integracije Republike Srbije prof. dr Tanja Miščević boravila je u radnoj poseti Republici Italiji, 9. i 10. januara 2024. godine, na poziv ministra za evropske poslove Republike Italije Rafaela Fita. U središtu razgovora bile su evropske integracije R. Srbije i nastavak uspešne bilateralne saradnje dve zemlje.

Ministar Miščević zahvalila je italijanskom kolegi na izuzetno značajnoj podršci koju R. Italija, kao jedna od država osnivača EU, pruža Srbiji na evropskom putu, a posebno našem ekonomskom razvoju. Tokom razgovora bilo je reči o reformama u oblasti vladavine prava, dijalogu Beograda i Prištine, kao i usklađivanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije. Kako je naveo ministar Fito, stabilna i snažna EU nije zamisliva bez uključivanja država Zapadnog Balkana. Miščević i Fito su se saglasili da nastave saradnju kroz razmenu informacija o  procesu evropskih integracija Srbije, ali i najavili moguću posetu ministra Fita Beogradu u narednom periodu.

Tokom posete Rimu, ministar Miščević se u Ministarstvu inostranih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije susrela sa generalnim direktorom za Evropu i međunarodnu trgovinsku politiku Nikolom Verolom, generalnim direktorom za razvojnu pomoć Stefanom Gatijem i sa zamenikom generalnog sekretara MIP R. Italije Karlom Lo Kašom. Tokom razgovora predstavljeni su reformski napori Republike Srbije i potvrđena spremnost za nastavak bilateralne ekonomske i razvojne saradnje, uključujući i sprovođenje Protokola Antonione.