Printer Friendly Version Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић на Министарском састанку о Западном Балкану у Риму @ 7 February 2024 11:10 AM

Састанак министара спољних послова Групе „Пријатељи Западног Балкана“ и министара спољних послова држава Западног Балкана, одржан је 5. фебруара 2024. године у Вили Мадама у Риму.

Група „Пријатељи Западног Балкана“ основана је у јуну 2023. године и окупља Италију, Аустрију, Чешку, Хрватску, Словачку, Грчку и Словенију са циљем да задрже пажњу Европске уније на регион Западног Балкана, промовишући убрзање евроинтеграционог процеса и проширење ЕУ.

Током Министарског састанка, који су чинила два панела: „Заједнички рад на процесу европских интеграција Западног Балкана“  и „Раст и интеграције: допринос приватног сектора“ разговарано је о начинима убрзања приступних процеса ЗБ током ове године, снажнијој економској интеграцији региона у јединствено европско тржиште, чему би снажан допринос требало да пружи План раста за Западни Балкан.

Министар Дачић се у свом обраћању захвалио Италији, нарочито Антониу Тајанију заменику председника Владе и министру спољних послова и међународне сарадње, на подршци и преданом ангажовању према региону Западног Балкана ради постизања економског и друштвеног развоја и просперитета региона.

Између осталог министар Дачић је истакао: „Република Србија себе види као будућу чланицу Европске уније, што је приоритетни циљ наше спољне политике. Знамо да су реформе кључ успеха европских интеграција и не тражимо да наше „домаће задатке“ ради неко уместо нас.“

Додао је да је политика проширења је у интересу Републике Србије, у интересу Западног Балкана, али и у интересу Европске уније и свих садашњих и будућих чланица. Изнео је спремност Републике Србије да одговорно ради на реализацији Плана раста за Западни Балкан,  са циљем јачања и приближавања економије и друштава ЕУ и Западног Балкана, као и убрзања процеса европских интеграција ЗБ.

Закључио је да посвећеност миру, решавање свих питања кроз дијалог, као и проналажење начина за стабилнију и просперитнију будућност свих грађана Европе, представља циљ којем треба да теже сви партнери и пријатељи Западног Балкана. Само уједињена Европа може остварити тај циљ.