Printer Friendly Version Република Србија постала нова чланица Међународног фонда за пољопривредни развој - ИФАД @ 14 February 2024 11:11 AM

Република Србија постала је нова чланица Међународног фонда за пољопривредни развој - ИФАД на 47. заседању Управљачког савета ове организације, 14. фебруара 2024. године у Риму.

Делегацију Републике Србије предводио је државни секретар Министарства спољних послова амбасадор Горан Алексић, а чинили су је и амбасадор Р. Србије у Риму Мирјана Јеремић, први саветник Ивана Скочајић и саветник Драгана Благојевић.

У свом обраћању, шеф делегације захвалио се председнику ИФАД-а Алавару Ларију, државама чланицама, као и свима који су подржали чланство Србије у овој организацији. Подсетивши да је Србија у склопу Југославије била активна у ИФАД, истакао је да овај чин представља на неки начин, повратак Р. Србије у организацију.

Државни секретар Г. Алексић пренео да је пољопривредни сектор четврти највећи сектор у Србији, што доприноси да питање безбедности хране остане један од примарних циљева, уз заштиту екосистема, природних ресурса и биодиверзитета.

У складу са активностима којима се бави ИФАД, државни секретар амб. Алексић изразио је наду, да ће чланство у овој организацији допринети унапређењу развоја пољопривреде у Србији, пре свега кроз помоћ угроженим групама у руралним подручјима.

На маргинама заседања одржан је билатерални састанак са председником ИФАД А. Ларијом, на којем је исказано обострано задовољство због повратка Србије у ИФАД, као и спремности за учешће Р. Србије у програмима ИФАД од узајамне користи.