Printer Friendly Version Republika Srbija postala nova članica Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj - IFAD @ 14 February 2024 11:20 AM

Republika Srbija postala je nova članica Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj - IFAD na 47. zasedanju Upravljačkog saveta ove organizacije, 14. februara 2024. godine u Rimu.

Delegaciju Republike Srbije predvodio je državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova ambasador Goran Aleksić, a činili su je i ambasador R. Srbije u Rimu Mirjana Jeremić, prvi savetnik Ivana Skočajić i savetnik Dragana Blagojević.

U svom obraćanju, šef delegacije zahvalio se predsedniku IFAD-a Alavaru Lariju, državama članicama, kao i svima koji su podržali članstvo Srbije u ovoj organizaciji. Podsetivši da je Srbija u sklopu Jugoslavije bila aktivna u IFAD, istakao je da ovaj čin predstavlja na neki način, povratak R. Srbije u organizaciju.

Državni sekretar G. Aleksić preneo da je poljoprivredni sektor četvrti najveći sektor u Srbiji, što doprinosi da pitanje bezbednosti hrane ostane jedan od primarnih ciljeva, uz zaštitu ekosistema, prirodnih resursa i biodiverziteta.

U skladu sa aktivnostima kojima se bavi IFAD, državni sekretar amb. Aleksić izrazio je nadu, da će članstvo u ovoj organizaciji doprineti unapređenju razvoja poljoprivrede u Srbiji, pre svega kroz pomoć ugroženim grupama u ruralnim područjima.

Na marginama zasedanja održan je bilateralni sastanak sa predsednikom IFAD A. Larijom, na kojem je iskazano obostrano zadovoljstvo zbog povratka Srbije u IFAD, kao i spremnosti za učešće R. Srbije u programima IFAD od uzajamne koristi.