Printer Friendly Version Intervju ambasadora Mirjane Jeremić za italijanski portal "Giornale Diplomatico" @ 14 March 2024 02:35 PM

Kompletan intervju ambasadora M. Jeremić za "Giornale Diplomatico"

 

1. Poštovana gospođo ambasadore Mirjana Jeremić, pre svega dozvolite mi da Vam čestitam na Vašem novom diplomatskom položaju i da Vam poželim mnogo uspeha. Nedavno ste stupili na čelo Ambasade Republike Srbije u Rimu. Kakvi su Vam utisci u ovoj Ambasadi i sa kakvim ste razmišljanjima došli u Italiju, posle tako značajne diplomatske karijere?

Pre svega, želim da istaknem da mi je velika čast što sam preuzela dužnost ambasadora Republike Srbije u Republici Italiji. Ova uloga je sama po sebi veliki izazov u diplomatskoj karijeri, a posebno u državi, koja je jedan od najvažnijih partnera Srbije i sa kojom gradimo stabilne, intenzivne i prijateljske odnose.

Dolazim iz Beograda u Rim sa snažnom voljom i spremnošću da doprinesem svestranom razvoju naše saradnje, jačanju naših institucionalnih odnosa i uspostavljanju novih plodonosnih kontakata, koji bi išli u korak sa današnjim vremenom i odgovorili na aktuelne potrebe naših društava. Pod tim podrazumevam da ću se posebno posvetiti nastavku podrške Italije što bržem priključenju Srbije Evropskoj uniji i onim oblicima saradnje, koji direktno doprinose rastu naših ekonomija i naših društava, što je ujedno i trasa koju su zacrtale Vlade dve države u prethodnom periodu.

Ovom prilikom želim da izrazim i zadovoljstvo činjenicom da u određenom smislu nastavljam tradiciju žena ambasadora u ovoj zemlji. Takođe, napomenula bih i to da diplomatski sastav ambasade u Rimu, ali i naših konzulata u Milanu i Trstu, u najvećoj meri čine žene diplomate. Verujem da i kroz afirmaciju i valorizaciju rada žena karijernih diplomata možemo dati poseban pečat našem radu u ovoj evropskoj prestonici.

2. Odnosi između Srbije i Italije obeleženi su značajnom dinamikom, kako na ekonomskom tako i na kulturnom i akademskom planu. Koji su najčvršći elementi ovih tako posebnih odnosa?

Veoma smo ponosni što se naše bilateralno partnerstvo, koje ima strateški karakter i razvija se iz godine u godinu na obostranu korist. Rekla bih da gotovo ne postoji oblast u kojoj nije uspostavljen oblik formalne ili pak neformalne saradnje. Konstantnost i sveobuhvatnost su dakle dva važna kvaliteta naših odnosa. Zahvaljujući interesovanju i zajedničkom zalaganju dveju Vlada, prošle godine smo dostigli novi nivo kvaliteta u našim bilateralnim odnosima, čemu bih dodala i značajan broj institucionalnih poseta. Kao najznačajniju izdvojila bih posetu premijera Đorđe Meloni Beogradu, kojom prilikom je potvrđena obostrana vera u perspektivu razvoja naših odnosa. Osim toga, dobili smo potvrdu italijanske spremnosti da nastavi sa pružanjem podrške evropskom putu Srbije i regiona Zapadnog Balkana, na čemu smo kao država veoma zahvalni.

Kao drugi značajan događaj koji je obeležio proteklu godinu izdvojila bih Poslovno-naučni forum Srbija-Italija, koji je održan 21. i 22. marta u Beogradu, koji je sa italijanske strane otvorio zamenik premijera i ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Antonio Tajani, a sa naše strane predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Tom prilikom potpisano je 13 bilateralnih sporazuma, među kojima je i formiranje Zajedničkog ekonomskog odbora dva ministarstva spoljnih poslova, što će biti jedan od mojih zadataka u narednom periodu.

Ekonomija je dakle snažan pokretač saradnje. Italija je godinama jedan od glavnih ekonomskih partnera Srbije. U 2022. dostigli smo rekordnu vrednost trgovine od 4,8 milijardi evra, a Italija je bila treći trgovinski partner Srbije po vrednosti robe. Sa druge strane, Srbija je glavni trgovinski partner Italije na Zapadnom Balkanu, sa trećinom ukupne robne razmene u našem regionu. Zadovoljni smo što na našoj teritoriji posluje čak 1.200 preduzeća sa većinskim italijanskim kapitalom i oko 140 preduzetnika koji otvaraju 23 hiljade direktnih i 50 hiljada indirektnih radnih mesta. Upravo zahvaljujući svom geografskom položaju i brojnim državnim podsticajima i beneficijama, Srbija je privukla 63% stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu. Još jedna važna inovacija koju smo zabeležili krajem 2023. godine je otvaranje kancelarija SACE, Simest i Cassa depositi e Prestiti, koje zajedno stvaraju sistem za promociju preduzetničkih aktivnosti, kao i za podršku italijanskim investicijama širom sveta.

Na planu kulture, Italija je kao evropska i međunarodna kulturna sila veoma prisutna u Srbiji. Zbog toga nameravam da radim na afirmaciji naše kulturne i umetničke saradnje, kao i na predstavljanju naših umetnika u R. Italiji. Verujem da možemo mnogo naučiti od države kao što je Italija. Radiću na tome da se uspostave kontakti između naših kulturnih ustanova, tamo gde postoji mogućnost za saradnju u bilateralnom, evropskom ili međunarodnom kontekstu. Veoma sam zadovoljna činjenicom da moj mandat počinje i sa potpisivanjem važnog sporazuma u oblasti kulture, odnosno ratifikacijom Sporazuma o filmskoj koprodukciji između Vlade Srbije i Vlade Italije, kojim je napravljen važan korak ka saradnji u toj oblasti, boljem poznavanju filmskih autora i zajedničkim aktivnostima u kinematografskim delima, stvaranju novog modela saradnje, koja ima potencijal da približi naše kulture i društva kroz kinematografsku umetnost, doprinoseći boljem međusobnom razumevanju.

Kada je reč o obrazovanju i nauci, posebno bih istakla Inovacioni forum koji je održan prošlog decembra u Beogradu, između Srbije i regije Lombardija. Poruku koju smo uputili sa ovog značajnog događaja je da je Srbija spremna da svoje uspešno iskustvo u oblasti digitalne transformacije podeli sa Italijom u cilju osmišljavanja novih i zajedničkih ciljeva i projekata. Naglasila bih da je u okviru Foruma, potpisano nekoliko sporazuma, uključujući i sporazum o saradnji između AREA Tehnološkog parka Trst i četiri srpska naučno- tehnološka parka (Beograd, Niš, Čačak, Novi Sad), kao i protokoli o saradnji između srpskih i italijanskih univerziteta.

3. Srpska zajednica jedna je od najznačajnijih zajednica na Apeninskom poluostrvu. Kakvi su odnosi srpske diplomatije sa ovom zajednicom, koja može da se pohvali izrazito zanimljivom i važnom istorijom na svim nivoima?

Negovanje odnosa sa dijasporom predstavlja važan domen rada svake Ambasade. Kada je reč o srpskim državljanima, kojih u Italji ima preko 32. 000, najveći broj živi u regionima Veneto, Friuli Venecija Đulija, Lombardija, Toskana, Lacio, Kampanija i Sicilija. Naš rad će kao i do sada biti usmeren na očuvanje i jačanje nacionalnog i kulturnog identiteta, kao i unapređenje odnosa Srba koji žive u Italiji sa matičnom državom, zaštitu prava i interesa dijaspore u skladu sa Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima. Odnos sa srpskom dijasporom negujemo i kroz organizovanje različitih kulturnih događaja, kao što su koncerti, književne večeri, izložbe i drugih aktivnosti koje imaju za cilj jačanje veza sa Srbijom.

Zahvaljujući projektu Ministarstva prosvete R. Srbije, na italijanskoj teritoriji aktivno je 11 dopunskih škola srpskog jezika u severnim gradovima, gde živi većina naših sunarodnika. U drugim delovima Italije organizovala se i uspešno se održava besplatna onlajn nastava srpskog jezika i kulture za svu decu školskog uzrasta u našoj zajednici. Na taj način uspeli smo da uvedemo i neke nove modele obrazovanja, za koje su deca i roditelji pokazali interesovanje da budu deo obrazovnih programa ovog tipa. Naši sunarodnici su se uglavnom dobro integrisali u italijansko društvo, uz očuvanje veza sa Srbijom. Oni predstavljaju značajnu bazu, važan društveni potencijal i svojevrstan most između naših zajednica.

4. Koji su to planovi Ambasade kojima ćete se baviti u narednim mesecima? Da li postoje određeni prioriteti koje treba da ispunite?

Kada je reč o bilateralnoj saradnji dve države, za nas je veoma važno da se pokrenute inicijative nastave i optimizuju. Naš interes je da ove godine održimo samit dveju Vlada u Beogradu, kako bismo u potpunosti ojačali našu stratešku saradnju. Srećni smo što će ove godine Poslovni i istraživački forum, posle Beograda, imati svoje drugo izdanje u Trstu, gradu koji za nas ima poseban značaj zbog svojih istorijskih i kulturnih veza i velike srpske zajednice. Jedan od mojih neposrednih prioriteta biće jačanje ukupne saradnje, na obostranu korist, sa italijanskim regionima. Radiću na promociji Srbije kao domaćina EXPO 2027, koji će se održati u Beogradu, u periodu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine, pod temom „Igraj za čovečanstvo“. Ovu međunarodnu izložbu Srbija vidi kao veliku priliku za razvoj i ulaganje. Štaviše, naša država će u naredne tri godine predsedavati Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju (GPAI) što takođe vidimo kao priliku da u toj oblasti napredujemo kroz saradnju sa najboljima, a posebno sa našim italijanskim partnerima.

U oblasti kulture želim da podvučem da će Srbija, kao i prethodnih godina, biti prisutna na 60. Međunarodnoj izložbi umetnosti Bijenala u Veneciji, koji se svečano otvara u aprilu mesecu. Ove godine našu državu predstaviće projekat „Exposition Coloniale“ umetnika Aleksandra Denića. Koristim priliku da pozovem sve one, koji će imati priliku da posete paviljon Srbije i upoznaju se sa ovim vrednim i u svetlu današnjeg međunarodnog konteksta, aktuelnim projektom. Svi planirani događaji imaju za cilj podizanje vidljivosti naše države u Italiji i pre svega afirmaciju njenih potencijala za saradnju, kako bi se predstavila na najbolji mogući način kroz znanje, inovativnost, snalažljivost, kao i saradnju mladih ljudi u oblasti nauke i kulture, gde verujem da zajednički možemo ostvariti izuzetne rezultate.