Printer Friendly Version Павиљон Србије на 60. Бијеналу у Венецији @ 23 April 2024 12:48 PM

Потпредседник Владе и министар културе Маја Гојковић отворила је Павиљон Србијe на 60. Међународној изложби савремене уметности Бијенала у Венецији, 19. априла, где нашу земљу представља уметник Александар Денић пројектом „Exposition Coloniale“.

Том приликом, министар културе је истакла да изложба „Exposition Coloniale“ директно и језгровито одговара на тему овогодишњег Бијенала „Странци свуда“. Оценила је да је реч о изузетној снази креативности, о храбрости критике свакодневних колонизованих облика живота и категорија на које смо навикли, приказаних кроз оригиналност у обликовању и преобликовању простора и времена. Додала је да у том смислу, ова изложба представља буђење и бескомпромисно суочавање са дужношћу да сви заједно наш свет осмислимо умније и хуманије.

Честитајући аутору, кустосу, комесару и реализатору на успешној изложби, Гојковић је позвала посетиоце да посете Павиљон Србије.

 

Међународна уметничка изложба Бијенала у Венецији одржава се од 20. априла до 24. новембра 2024. године под називом „Stranieri Ovunque“ – „Странци свуда“, инспирисана је серијом радова коју је 2004. године покренуо колектив из Париза и Палерма Клер Фонтен. Радови се састоје од неонских скулптура у различитим бојама које на све већем броју језика приказују речи „Странци свуда“, по имену торинског колектива који се борио против расизма и ксенофобије у Италији почетком овог миленијума.